piątek, 10 czerwca 2016

Batony energetyczne

Dzisiaj zamieszczam przepis na wyjątkowe batony energetyczne. Recepturę zapożyczyłam od kolegi, który na zdrowym żywieniu zna się jak mało kto (i w tym miejscu pozdrowienia dla Pawcia :D ) .

Ja mam swoje ulubione składniki, z których przygotowuję batony, jednak w przypadku tego smakołyku dozwolone są najróżniejsze kombinacje. 



Wykorzystam:


  • ziarna słonecznika
  • pestki dyni
  • czarnuszkę
  • ostropest
  • sezam
  • orzechy włoskie
  • orzechy nerkowca
  • orzechy laskowe
  • orzeszki ziemne
  • żurawinę
  • rodzynki
  • mieszankę owoców kandyzowanych
  • migdały
  • kilka herbatników
  • kilka biszkoptów
  • nagietek
  • otręby pszenne i żytnie
  • płatki owsiane
  • miód

Na początku prażę na suchej patelni słonecznik i pestki dyni. Dodaję sezam, ostropest i czarnuszkę. 





Siekam orzechy, owoce, herbatniki i biszkopty. Wszystko łączę ze sobą na patelni.









Dodaję płatki owsiane i otręby. Wszystko mieszam.




W małym garnku rozgrzewam miód. 




Wszystkie sypkie składniki zalewam gorącym miodem i dokładnie mieszam.







Przekładam gotową mieszankę do brytfanki, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wszystko dociskam łyżką do dna, wygładzam wierzch i posypuję nagietkiem. 






Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroję mieszankę na kształt batonów.



batony energetyczne


Mega zdrowe, mega pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz