niedziela, 4 grudnia 2016

Miód rzepakowy

"Zielarnia Św. Franciszka" przysłała mi słodki prezent :) 



miód rzepakowy


Osobiście, bardzo lubię miód i używam go zawsze zamiast cukru. Słodzę miodem herbatę, kawę i niektóre zioła. Wiadomo, że miód jest bardzo zdrowy, nazywa się go nawet naturalnym antybiotykiem. Ciekawym jest, że poszczególne rodzaje miodów mają różne właściwości. Dzisiaj pod lupą miód rzepakowy.

Ten rodzaj miodu ma jasny kolor: beżowy, słomkowy, blado żółty, nawet biały. Szybko się krystalizuje ze względu na wysoką zawartość glukozy. Ma dość mocno wyczuwalny zapach, a jego smak jest łagodny i delikatny. 


Co on w sobie ma?

  • mnóstwo potasu i magnezu
  • olejki eteryczne
  • biopierwiastki
  • flawonoidy
  • witaminy (grupy B, K, C)
  • żelazo
  • związki mineralne o dużej przyswajalności przez organizm
  • bor

Jak działa?


  • wzmacnia serce
  • reguluje ciśnienie krwi
  • regeneruje osłabiony organizm
  • wspiera pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • jest lekiem na oparzenia
  • uzupełnia niedobór potasu
  • odtruwa organizm
  • wspomaga leczenie dolegliwości gardła, oskrzeli, kataru
  • leczy przeziębienie
  • łagodzi zgagę i wzdęcia
  • przyspiesza gojenie się zmian w organizmie, takich jak nadżerki, wrzody
  • łagodzi szkodliwe działanie używek
  • w stanach wyczerpania organizmu działa jak izotonik
  • poprawia koncentrację
  • stosowany jako maseczka na twarz wygładza i odżywia skórę
  • lekko podgrzany jest świetnym olejkiem do masażu

Po wnikliwym przestudiowaniu artykułów na temat miodu rzepakowego, nie mam już wątpliwości - to mój ulubiony miód. Kto jeszcze nie próbował, powinien nadrobić. Ten oraz różne inne miody możecie kupić na przykład tutaj:


Ja tymczasem idę wypróbować miodową maseczkę :)


miód rzepakowy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz