Wracam do aloesu. Tym razem super zdrowa nalewka. Stosowana jest szczególnie przy bólach głowy i zatok (do picia) oraz zewnętrznie na ukąszenia, trudno gojące się rany, oparzenia, katar, zapalenie zatok bocznych nosa.
- aloes
- miód
- czerwone wino
500 g liści aloesu zmieliłam w malakserze, później zblendowałam, dodałam 500 g miodu pszczelego w stanie płynnym (podgrzać do 50-60 stopni) oraz 1 butelkę czerwonego wina. Mieszankę wlałam do naczynia z ciemnego szkła, dobrze zakręciłam (najlepiej zakorkować) i pozostawiłam na 5 dni w chłodnym miejscu.
Dawkowanie:
Pierwszy tydzień: 3x dziennie po 1 łyżeczce, godzinę przed posiłkiem
Drugi tydzień: 3 x dziennie po 1 łyżce stołowej.
Kurację najlepiej stosować przez 2-3 tygodnie, co dwa miesiące.
Ważne, aby roślina miała od 3 do 5 lat. Nie należy jej podlewać przez ok. 2 tygodnie przed zrobieniem nalewki. Obcięte liście, przed zmieleniem powinny poleżeć w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka dni.
Przepis znów z "Apteczki Domowej" spisanej przez moją Mamę.
Nalewka aloesowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz