Nie ma powodu aby bać się pokrzyw. Wręcz przeciwnie. To niezwykle cenny chwast. Wystarczy założyć rękawiczki i śmiało można zabrać się z a zbiór liści na aromatyczną herbatkę. W Polsce występują trzy gatunki pokrzyw (konopiolistana, zwyczajna i żegawka), wszystkie parzą i wszystkie nadają się do spożywania. Na szczęście liście po zwiędnięciu tracą właściwości parzące, brunatnieją i łatwo się zaparzają.
Co dobrego daje nam pokrzywa?
Zawiera mikroelementy - wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, jod, siarkę, krzem i sód oraz witaminy - A, C, K1, B2, karotenoidy, flawonoidy i kwasy organiczne. Już na pierwszy rzut oka wiadomo, że pokrzywa to rewelacyjny lek na anemię.
Ta roślina zapewnia silny detoks organizmu. Odtruwa, usuwa toksyny. Polecam ją wszystkim, którzy odczuwają skutki zakwaszenia organizmu, palaczom i osobom przepracowanym.
Oprócz tego, pokrzywa poprawia pracę wątroby i dróg żółciowych (odprowadza złogi żółciowe z dróg przewodów żółciowych. Wzmacnia żołądek i działa przeciwbiegunkowo. Dodatkowo poprawia przemianę materii, zwiększa produkcję czerwonych krwinek i pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych. Co więcej, pokrzywa likwiduje nadmierną potliwość.
Polecana jest rekonwalescentom, osobom po terapii antybiotykowej, osłabionym i przemęczonym. Skutecznie pomaga wrócić do formy.
Aby korzystać z leczniczych właściwości pokrzywy wcale nie trzeba jej suszyć i zaparzać w formie herbaty. Na surowo smakuje jeszcze lepiej!
Wystarczy zalać listki wrzątkiem, aby utraciły właściwości parzące i nabrały delikatnego smaku. Później można zrobić z nich pyszną sałatę, dodać do jajecznicy, pasty kanapkowej lub do farszu na pierogi. Można je również podsmażyć z cebulą i doprawić ulubionymi przyprawami, będą wtedy wyśmienitą przekąską. Słyszałam też o znakomitej zupie z pokrzyw, niestety nie miałam jeszcze okazji spróbować.
Co ciekawe, pokrzywa to zielony barwnik spożywczy (E140). Ten chwast ma również wzięcie w kuchni wegetariańskiej, która wykorzystuje sok ze świeżych liści jako zamiennik podpuszczki przy wyrobie serów.
Pokrzywa jest przydatna w kosmetyce. Sama często stosuję pokrzywową płukankę na włosy. Korzystnie działa na cerę, włosy i paznokcie, odżywia i nadaje im piękny połysk.
Polecam pokrzywę szczególnie osobom z problemami trawiennymi, zmęczonym, zapracowanym, chudym i bladym :)
![]() |
pokrzywa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz