Ja mam swoje ulubione składniki, z których przygotowuję batony, jednak w przypadku tego smakołyku dozwolone są najróżniejsze kombinacje.
Wykorzystam:
- ziarna słonecznika
- pestki dyni
- czarnuszkę
- ostropest
- sezam
- orzechy włoskie
- orzechy nerkowca
- orzechy laskowe
- orzeszki ziemne
- żurawinę
- rodzynki
- mieszankę owoców kandyzowanych
- migdały
- kilka herbatników
- kilka biszkoptów
- nagietek
- otręby pszenne i żytnie
- płatki owsiane
- miód
Na początku prażę na suchej patelni słonecznik i pestki dyni. Dodaję sezam, ostropest i czarnuszkę.
Siekam orzechy, owoce, herbatniki i biszkopty. Wszystko łączę ze sobą na patelni.
Dodaję płatki owsiane i otręby. Wszystko mieszam.
W małym garnku rozgrzewam miód.
Wszystkie sypkie składniki zalewam gorącym miodem i dokładnie mieszam.
Przekładam gotową mieszankę do brytfanki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystko dociskam łyżką do dna, wygładzam wierzch i posypuję nagietkiem.
Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroję mieszankę na kształt batonów.
Mega zdrowe, mega pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz