macierzanka |
Macierzankę (Thymus serpyllum L.) każdy kojarzy dzięki ładnym, fioletowym kwiatuszkom i charakterystycznemu zapachowi. Roślina ma zastosowanie w kuchni jako dodatek do ciężkostrawnych posiłków - wspomaga trawienie. Świeże listki można również dodawać do sałatek. Nadają intensywnego aromatu, a przy tym, działają dobroczynnie na schorzenia układu pokarmowego.
Dla mnie, w tym momencie, najważniejsze jest jednak działanie macierzanki na układ oddechowy. Ziele macierzanki ma właściwości ściągające, przeciwbólowe, wykrztuśne - drażni błonę śluzową żołądka, co wywołuje efekt wydzielniczy w oskrzelach (dla palaczy i osób osób cierpiących na nieżyt oskrzeli) i oczyszczające płuca z osadów. Jest szczególnie polecane przy uporczywym kaszlu.
Na kaszel najlepiej przygotować napar z ziela. Łyżkę macierzanki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, wypijać trzy razy dziennie. Warto również stosować inhalacje.
Oprócz właściwości przeciwkaszlowych napar z macierzanki zwiększa łaknienie. Jeżeli ktoś ma problemy z apetytem - warto spróbować.
macierzanka |
macierzanka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz