piątek, 3 czerwca 2016

Kasza bulgur

Ostatnio dostałam od Mamy woreczek kaszy bulgur. Szczerze mówiąc, nigdy wcześniej o niej nie słyszałam. Wrzuciłam hasło w wyszukiwarkę i okazuje się, że w moje ręce trafiła jedna z najzdrowszych kasz na świecie. 

Kasza bulgur jest otrzymywana z pszenicy durum, czyli tej twardej i najbardziej wartościowej. Doceniana jest szczególnie na Bliskim Wschodzie, gdzie jest niemal podstawowym składnikiem diety. 

Zatem konkretnie.

Prozdrowotne właściwości kaszy bulgur:


  • potas, wapń, magnez, sód - idealnie współpracujące ze sobą składniki, które utrzymują prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego (obniżają ciśnienie krwi, wspomagają skurcze serca, by dotleniać organizm, wspomagają pompowanie krwi do wszystkich tkanek ciała, chronią przed zawałem, regulują przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych);
  • ogromne ilości błonnika, obniżają poziom złego cholesterolu (dzięki czemu chronią przed zachorowaniem np. na zakrzepicę, udar mózgu, zator płucny), do tego usprawniają pracę przewodu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit (dodatkowo, błonnik pęcznieje w żołądku, dzięki czemu kasza zyskuje właściwości odchudzające);
  • żelazo i kwas foliowy - zapobiegają anemii;
  • witaminy z grupy B i magnez, dzięki którym kasza ma właściwości antystresowe (podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia).

Kaszę przyrządza się bardzo łatwo, wystarczy wsypać do osolonego wrzątku i gotować ok. 8  minut. Dostępna jest w większych supermarketach, na straganach ekologicznych i sklepach ze zdrową żywnością.
Dobrze smakuje jako dodatek do mięsa i ryb, jak również w sałatkach. 




kasza bulgur



kasza bulgur



kasza bulgur z warzywami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz